Výroba piezoelektrického krystalu

Domácí výroba krystalů není žádný problém, některé jednodušší postupy se objevují dokonce i v dětských knihách. Stačí k tomu destilovaná voda, papírové filtry, pár čistých sklenic a krystalický prášek vhodného složení. Pokud chcete nechat narůst krásně modrý krystal, potřebujete Síran měďnatý (CuSO4), v případě rudého krystalu pak Dichroman draselný (K2Cr2O7), atd. Vynikající postup jak na tvorbu různých krystalů naleznete v článku How to grow great crystals.

V tomto samém článku je pak na straně 7 návod na výrobu krystalu z Vinanu sodno-draselného. Tato látka je často nazývána Seignettova sůl a právě díky ní známe piezoelektrický jev. Pokud je krystal z této soli mechanicky namáhán (stačí i malé vibrace způsobené křikem), generuje napětí, které je možné naměřit.

Kde sehnat Vinan sodno-draselný? Já bohužel žádný zdroj nenašel (víte o něčem?), ale naštěstí se tato sůl dá vyrobit z vinného kamene (KC4H5O6) a sody na praní (Na2CO3). Podrobný postup je v článku Rochelle Salt nebo v HOW TO – make piezo crystals at home a pak ve videu Collin’s Lab: Homebrew Piezo