Optoduino a PrototypBrno.cz

Poslední měsíce se ve volném čase věnuji návrhu elektroniky pro Brněnský projekt Prototyp. V rámci projektu proběhne v půlce listopadu módní přehlídka, na které se představí interaktivní světelné šaty.

Mým úkolem v projektu je navrhnout elektroniku, která bude blikat, svítit a všelijak ovládat LED pásky a elektroluminiscenční vodiče. Zrovna jsme dokončili prototyp Prototypu :) který nazýváme Optoduino.

PrototypBrno.cz

PrototypBrno

Celý projekt je takový malý technicko-umělecký experiment. Hlavní pořadatelky o něm píšou blog, Facebook i Twitter, takže pokud vás Prototyp zaujal, můžete jej podpořit lajkem. Zároveň zrovna běží kampaň na webu Hithit.cz, i tam můžete projekt podpořit.

Optoduino

Takže zadání je jasné. Elektronika (tzv. wearable, jak je teď populární tomu říkat) musí být napájena z baterie, musí obsluhovat několik (do dvaceti) samostatných zdrojů světla jako jsou LED pásky, výkonové LED nebo elektroluminiscenční vodič. Zároveň musí světlo reagovat na vibrace, zvuk nebo jiné veličiny.

Abychom nevymýšleli kolo, založili jsme celou elektroniku na Arduinu. Výsledná deska je kompatibilní s Arduino IDE (nebo Arduino-Makefile), má 16 výkonových výstupů a z toho 6 je PWM, 6 analogových/digitálních vstupů, je napájena z 12 V akumulátoru a obsahuje ATMega328P s Arduino bootloaderem.

Schéma Optoduina. Revize B.
Schéma Optoduina. Revize B.

Lidově řečeno – je to jenom MCU, 16 tranzistorů a hromada konektorů. Ale to ostatně originální Arduino také :) Design jsme označili logem Open Hardware, pokud vám přijde návrh užitečný, klidně jej použijte ve svém projektu.

Teď už zbývá všechno naprogramovat a v listopadu se stavte v Brně na Prototyp!