Co je nového (2013)

Poslední příspěvek jsem zde napsal v první polovině září a od té doby bylo ticho. To ale neznamená že nic nedělám :) V tomto textu bych se chtěl krátce a stručně pochválit a podělit o novinky.

RepRap

Více viz stavba RepRapu.

Tak tady opravdu nic moc nového :( Tiskárna je kompletně postavena, základní kalibrace hotová, jako hot-end jsme nakonec použili osvědčený J-Head a vlastní design snad dotáhneme časem. Do prvního tisku už zbývá jen malý krůček – pořádně upevnit stolek na který se tiskne a samotný extruder. Obe součásti jsou jen provizorně přišroubované, ke kvalitnímu tisku to ale nestačí.

Jelikož na tiskárně děláme dva, je většinou problém se sejít a dokončit co jsme začali. Doufám, že se nám to ale podaří co nejdřív…

V říjnu jsem byl na Londýnském Comic Conu a mimo jiné navštivil technické muzem. Zde je 3D tiskárna, kterou měli ve výstavě zaměřené na 3D tisk.
V říjnu jsem byl na Londýnském Comic Conu a mimo jiné jsem navštivil technické muzem. Zde je 3D tiskárna, kterou měli ve výstavě zaměřené na 3D tisk.

Včelky

Pohled na přední stranu včelího úlu. Vpravo dole je vidět plastová krabička s elektronikou.
Pohled na přední stranu včelího úlu. Vpravo dole je vidět plastová krabička s první verzí elektroniky.

Více viz monitorování včelích úlů.

Na tomto projektu jsem začal pracovat v srpnu, tedy koncem včelařské sezóny. Myšlenka se zdála být jednoduchá – monitorovat váhu a teplotu v úlech. Realizace už tak jednoduchá nebyla :)

Od chvíle, kdy jsem na tomto webu publikoval první článek o měření úlů, jsem také obržel několik emailů od včelařů z ČR i SR, které projekt zaujal. Zdá se, že to má smysl a rozhodně na tom budu dále pracovat.

První verze elektroniky používala čtyři levné tenzometry z digitální osobní váhy. Naměřené výsledky se odesílaly přes ZigBee na frekvenci 2,4 GHz přes zahradu k routeru. Zde již čekalo Arduino a Ethernet Shield, které přijaté data okamžitě odesílalo na server. Toto řešení mělo několik problémů, hlavní a nejzávažnější byla nespolehlivost ZigBee na použité frekvenci. Měření často vypadlo na několik hodin, pravděpodobně kvůli rušení z Wifi.

Nová verze měřicí části pro monitorování včelích úlů.
Nová verze měřicí části pro monitorování včelích úlů.

Nová verze, kterou jsem dokončil koncem listopadu 2013 používá rádiové moduly od firmy Radiocrafts. Ty pracují na frekvenci 868 MHz a společně vytváří sítě typu mesh. Dosah se oproti původní verzi zvětšil více jak dvakrát. Během hledání a výběru nového rádia a správně frekvence jsem si přečetl i pár vyhlášek ČTÚ :)

Měření váhy opět obstarávají tenzometry, na desku jsem dále přidal step-up měnič a vyhodil jsem nespolehlivý RTC obvod DS2417 se kterým byly jen problémy. Plošný spoj jsem nechal vyrobit u firmy Gatema, nabízejí POOL servis za rozumnou cenu, mohl jsem si tak dovolit použít dvě vrstvy, menší spoje, prokovy a výsledek vypadá s bílým potiskem a zelenou maskou moc hezky. Uvažuji, jestli má vůbec smysl ještě leptat spoje doma.

Elektronika stále funguje na dvě tužkové baterie, zmenšil jsem ale napájecí napětí z 5 V na 3,3 V a také si dal záležet na snížení celkové spotřeby. Teď už jen čekám až dorazí kvalitnější tenzometr a může se začít testovat.

Elektronková kytarová komba

Pamatujete si ještě jak jsem v lednu stavil elektronkové kombo ze starého rádia? Tak mám další elektronkovou novinku. Někdy v srpnu jsem objevil výrobce kytarových komb a objednal u něj na zkoušku pár kusů. Zásilka putovala z Číny lodí až do Hamburku a pak po souši až do ČR, bylo kolem toho spoustu vyřizování a práce, ale začátkem prosince přece jsen vše dorazilo.

Elektronkové kombo Superblues AT-15.
Elektronkové kombo Superblues AT-15.

Komba jsou opravdu kvalitní, vzhledem i zvukem nápadně připomínají jiné známé značky :) Jedno si nechám, dvě už jsem prodal známým (ten kousek na obrázku výše, 15 W, pružinový reverb, …) a další nabízím komukoliv kdo bude mít zájem – viz stránka kterou jsem k tomuto účelu spustil audio.uart.cz.

Dokumentace k Arduinu

Jelikož články, které jsem tady publikoval o Arduinu pomalu ale jistě zastarávaly a jejich údržba ve WordPressu není pohodlná, rozhodl jsem se vytvořit jednoduchý statický web na doméně docs.uart.cz a postupně tam vytvořit dokumentaci pro Arduino začátečníky. Práce jde sice pomalu, ale snažím se občas něco připsat a publikovat.

Pokud se najde nějaký nadšený znalec Arduina, který by chtěl přispět, stránku generuji pomocí Github Pages, takže stačí udělat fork mého repozitáře, připsat co chcete a pak provést pull request.

Závěr

A to je prozatím všechno. Pokud budete mít jakékoliv dotazy, připomínky  nebo nápady k některému z projektů, nebo byste si chtěli vyzkoušet elektronková komba, jsem k zastižení na emailu slintak (zavináč) uart (tečka) cz, snažím se odpovídat všem i když to někdy není hned.